Friday, October 7, 2011

Tårtbotten - perfekt till Princesstårta


Tårtbotten, starten på Princesstårta.

4 ägg
1 1/2 dl strösocker (caster sugar)
1 1/2 dl vetemjöl

Ugn 200 grader
vispa ägg och socker pösigt
rör ner vetemjöl försiktigt
smörj och bröa en form, 24 cm löstagbarkant (den du hade)
grädda mitt i ugnen 10-15 min
låt svalna, ta ur formen

Monday, March 14, 2011

HÄLSOBRÖD



1 liter lättfil
1 1/2 dl sirap
1 1/2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl rågmjöl
4 1/2 de vetemjöl
2 dl havre- eller vetekross (går att uteslutas)
1 1/2 dl vetekli
2 dl vetegroddar (går att uteslutas)
5 tsk bikarbonat

Ugnen på 175 grader

Blanda allt i en bunke och häll upp i två 2-liters brödformar 
och sätt in i ugnen (ingen jäsning).
Det blir mer en smet än en deg.

Grädda tills innertemperaturen är 97-98 grader - ca 1 timme.

Sunday, December 12, 2010

Kall glögg


1 fl rött vin
200 ml socker
1 cinnamonstick
1 seville orange peel - eller en handfull mixed peel
5 + 10 cloves
1 piece of dried ginger (använde färsk)
1 l orangejuice
1 l applejuice
1 lemon
1 orange

Heat wine and sugar and spices
cool and drain
add juice and fruit
serve with ice

Monday, December 6, 2010

SAFFRANSBULLAR


2 g saffran - men man kan ta 1 gr - det blir bra ändå.
5 dl mjölk
200 gr smör
4 tsk torrjäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
4 ägg
15 dl mjöl (eller mer om det blir kladdigt)
Russin - i om man vill, annars utanpå



Blanda alla torra ingredienser i en skål
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 40 grader
stöt saffran och blanda ut i en tsk mjölk och blanda i mjölksmöret.
Blanda i äggen i mjölksmöret - vispas lätt
Tillsätt mjölksmöret till det torra.
Knåda ca 4 minuter i maskin, gärna längre för hand - men det beror på vad man orkar - inget måste att hålla på länge
Jäs i 40 minuter
knåda och baka ut till lussekatter
jäs 30 min sen lägg i russin och pensla med ägg
Grädda 8-10 min i 250 graders ugn.

Thursday, July 15, 2010

Coconut Macaroons

from Anna

3 egg whites
1 ¼ cups caster sugar
2 tablespoons corn flour
3 cups desiccated coconut


In a large bowl beat egg whites until firm peaks form. Add sugar gradually, beating constantly until mixture is thick & glossy and all the sugar is dissolved.

Sift corn flour and add coconut. Using a metal spoon stir until just combined.

Drop 2 teaspoons of mixture onto lined (Glad Bake) baking trays about 3cm apart.

Bake at 160°C for about 18-20 mins or until golden.

Let cool.

(Macaroons can also be half-dipped in melted chocolate once cool.)

Wednesday, April 28, 2010

Soppa från Solö - Soup from Solö

A great fish soup!

Soup from Solö:

1 large carrot
1 large leek
4-5 potatoes
1 1/2 liter fish or vegetable stock
400 gr fish filets
2 egg yolks
1 dl cream


peel and slice the carrot thinly, slice the leek, peel the potatoes and cut into pieces.
fry in butter in a large saucepan, add stock and boil under lid for 25 min.
cut the fish into pieces and boil in soup for a few minutes
mix the yolks with the cream and add to the soup - do not boil
Add salt and peppar to taste, serve with parseley and lemon slices and newly baked bread.

The fish can be any fish, white, salmon or a seafood mix - whatever you fancy.

Thursday, March 4, 2010

Mumsig Musli

6 dl, 4 pers

3 dl havregryn
1/2 dl rostade pumpakärnor
1/2 dl rostade, hackade hasselnötskärnor
1/2 dl russin
1/2 dl torkad mango - hackad och strimlad
1 dl vetekli
1 dl flagad rostad mandel

Rosta det som ska rostas i en torr, varm, stekpanna tills gyllene
Blanda alla ingredienser och lägg i en tät burk.
MUMS