Wednesday, February 10, 2010

Mormor Annalisas Jullimpor

1/2 l mjölk
1/4 l ljus sirap
1 tsk salt
2 tsk pomeransskal, malen
2 tsk anis
2 tsk fänkål
50 gr färskjäst eller 4 tsk torrjäst
10-12 dl rågsikt (hälften vetemjöl och hälften rågmjöl (ryeflour) )

Om bakning med färskjäst:
  • Värm mjölk och sirap till 37 grader
  • Smula jästen, sätt till salt och rör ut med mjölkblandningen
  • Blanda i mjölsorterna
  • Jäs i bunke ett tag, baka ut med vetemjöl till tre små runda limpor, lägg tätt på plåt.
  • Jäs ca 30 minuter
  • Grädda i 200 C tills de ser klara ut, pensla några gånger med smält smör

Om bakning med torrjäst:
  • Blanda mjölk och sirap och värm till 40 grader
  • Blanda mjöl med kryddor och torrjäst
  • Tillsätt mjölkblandningen och blanda ut
  • Jäs i bunke ett tag, baka ut med vetemjöl till tre små runda limpor, lägg tätt på plåt.
  • Jäs ca 30 minuter
  • Grädda i 200 C tills de ser klara ut, pensla några gånger med smält smör

No comments:

Post a Comment