Thursday, July 15, 2010

Coconut Macaroons

from Anna

3 egg whites
1 ¼ cups caster sugar
2 tablespoons corn flour
3 cups desiccated coconut


In a large bowl beat egg whites until firm peaks form. Add sugar gradually, beating constantly until mixture is thick & glossy and all the sugar is dissolved.

Sift corn flour and add coconut. Using a metal spoon stir until just combined.

Drop 2 teaspoons of mixture onto lined (Glad Bake) baking trays about 3cm apart.

Bake at 160°C for about 18-20 mins or until golden.

Let cool.

(Macaroons can also be half-dipped in melted chocolate once cool.)

Wednesday, April 28, 2010

Soppa från Solö - Soup from Solö

A great fish soup!

Soup from Solö:

1 large carrot
1 large leek
4-5 potatoes
1 1/2 liter fish or vegetable stock
400 gr fish filets
2 egg yolks
1 dl cream


peel and slice the carrot thinly, slice the leek, peel the potatoes and cut into pieces.
fry in butter in a large saucepan, add stock and boil under lid for 25 min.
cut the fish into pieces and boil in soup for a few minutes
mix the yolks with the cream and add to the soup - do not boil
Add salt and peppar to taste, serve with parseley and lemon slices and newly baked bread.

The fish can be any fish, white, salmon or a seafood mix - whatever you fancy.

Thursday, March 4, 2010

Mumsig Musli

6 dl, 4 pers

3 dl havregryn
1/2 dl rostade pumpakärnor
1/2 dl rostade, hackade hasselnötskärnor
1/2 dl russin
1/2 dl torkad mango - hackad och strimlad
1 dl vetekli
1 dl flagad rostad mandel

Rosta det som ska rostas i en torr, varm, stekpanna tills gyllene
Blanda alla ingredienser och lägg i en tät burk.
MUMS

Friday, February 26, 2010

Tuppkaka från Marie

2 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
75 gr smör som smältes

Rör ihop socker och ägg
Tillsätt resten
I form med pärlsocker ovanpå, eller hallon eller blåbär
Grädda i 200 gr i 20-25 min

Kakan blir lite kladdig i mitten

Brysselkex

5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
200 gr smör

skär smöret i bitar och blanda ihop degen.
rulla till ca 2 cm tjocka rullar och rulla dessa i strössel så att det täcker runt om.
Lägg i kylen ett tag (kan även frysas i rullar).
Skär i 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt

Grädda i 200 grader i 10-12 min

Friday, February 19, 2010

Semlor

75 gr smör
2 1/2 dl mjölk
2 tsk torrjäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma - stötes
7-8 dl vetemjöl

  • Smält smör och tillsätt mjölk, se till att blandning är ca 39 grader
  • Blanda mjöl, jäst, salt, socker och stött kardemumma
  • Blanda i mjölk,smör blandningen
  • Jäs 30 min
  • knåda degen på mjölat bakbord och baka ut till 20-30 små bullar
  • eller 10 stora och jäs 20-30 min
  • pensla med ägg
Gräddning:
Minisemlor i 225-250 grader 7-10 min
Stora semlor i 200-225 grader i 15 min

Wednesday, February 10, 2010

Ugnspannkaka

2 ägg
2 1/2 dl mjöl
4 dl mjölk
1 tsk salt

* blanda alltihopa till en slät smet
* smält en stor klick smör i en ugnsfast form
* häll i smeten och grädda i 200-225 grader i ca 30 minuter