Till 20 små semlor:
2 1/2 dl mjölk
100 g smält smör
25 gr jäst (eller 2 tsk torrjäst)
1/4 tsk salt
3 msk socker
1 ägg
ca 8 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gr mandelmassa
vispad grädde
Tillagning med färskjäst:
- Smula jästen i en bunke
- smält smöret och blanda med mjölken till fingervarmt
- Blanda mjölken med jästen och rör ut jästen.
- tillsätt salt, socker, ägg och mjöl
- Arbeta degen kraftigt och låt jäsa under duk ca 15 minuter
- värm ugnen till 200 grader
- Knåda degen på bakbord, dela degen i två delar och sen varje del i 10 delar
- rulla till runda bullar som ställs på en plåt och jäses ca 20 minuter
- pensla bullarna med uppvispat ägg
- Grädda i ugnen ca 15 minuter
- låt svalna under en bakduk
Tillagning med Torrjäst:
- Blanda mjöl, socker, salt och torrjäst i en bunke
- smält smöret och blanda med mjölken till 40 gr
- vispa i ägget i mjölken
- Blanda mjölken med mjölblandningen
- Arbeta degen kraftigt och låt jäsa under duk ca 15 minuter
- värm ugnen till 200 grader
- Knåda degen på bakbord, dela degen i två delar och sen varje del i 10 delar
- rulla till runda bullar som ställs på en plåt och jäses ca 20 minuter
- pensla bullarna med uppvispat ägg
- Grädda i ugnen ca 15 minuter
- låt svalna under en bakduk
No comments:
Post a Comment